Taberprojekt skal danne grundlag for ny sportsgren i Gladsaxe

Gladsaxe Kommunes og Nordvands projekt til bortskafning af regnvand i Høje Gladsaxe Park, der blev vraget til Nordisk Råds Miljøpris, giver nu mulighed for etablering af nyt sportsanlæg.

Ny sø i Høje Gladsaxe Park

Ny sø i Høje Gladsaxe Park

Som vi tidligere har beskrevet i nyheden ”Ny badesø i Gladsaxe” etablerede Gladsaxe Kommune og Nordvand en ny sø på et af de højeste punkter i Høje Gladsaxe Park. Søen fik også et nyetableret slynget afløb.

Vandmagasiner i Vandledningsvejen

Vandmagasiner i Vandledningsvejen

 

Anlægget er yderligere kombineret med store vandmagasiner i Gladsaxe Sportspark og i Vandledningsvejens trace.

 

 

 

 

De enorme vandmængder, som anlægget i fremtiden skal bortskaffe, giver nu mulighed for etablering af sportsgrenen “white water canoeing” i Høje Gladsaxe Park.

Kræver udvidelse af afløb.

Lee_Valley_White_Water_Centre_-_2012_Olympic_C-1_Final

Lee valley White Water Centre fra OL 2012. Kilde Wikipedia

Nyt vandløb

Afløb som skal udvides og uddybes

For at gøre afløbet fra ”badesøen” anvendelig til den nye sportsgren i Gladsaxe, skal afløbet dog først  udvides med hensyn til bredde og dybde. Forbilledet for det nye sportsanlæg er det olympiske anlæg fra legene i 2012, Lee Valley White Water Centre. Gladsaxe Kommunes Miljøudvalg skal i den kommende måned behandle et forslag om udvidelsen. Gladsaxen erfarer, at alle partier i Byrådet undtaget Enhedslisten og Dansk Folkeparti går ind for planerne. Opbakningen skyldes især, at der er tale om et projekt, som kan aktivere utilpassede unge i de større boligområder. Opbakningen begrundes ligeledes med et ønske at tilgodese andre end roerne på Bagsværd Sø, der som bekendt er begunstiget af en samlet bevilling på 90 mio. kr. Det aktuelle projekt i Høje Gladsaxe forventes at blive noget billigere i omegnen af 40 mio. kr., som tænkes finansieret af eksterne fonde.

 

Overskudsvand fra Københavns Kommunes anlæg på Tinghøj.

Tilløb fra Københavns Kommunes højdebeholder på Tinghøj og magasiner i Vandledningsvejen

Tilløb fra Københavns Kommunes højdebeholder på Tinghøj og magasiner i Vandledningsvejen

Gladsaxe Kommune aftog tidligere store mængder vand fra Københavns Kommunes højdebeholdere på Tinghøj. Men samarbejdet om vandforsyning med Gentofte Kommune har medført, at Københavns Kommunes vandmagasin på Tinghøj er blevet alt for stort, og Københavns Kommune har derfor oparbejdet et stort overskud af drikkevand, der risikerer at komme til ligge for lang tid i lageret og derved fordærves.

Gladsaxe Kommune Kultur- og Fritidsforvaltning har derfor indgået en aftale med Københavns Kommunes vandforsyning, HOFOR, om at aftage store mængder vand i forbindelse træning på anlægget i de perioder, hvor vandforsyning fra regnvandsbassinerne er utilstrækkelig og i forbindelse med et kommende internationalt stævne i sommeren 2018, hvor man forventer ikke mindre end 4500 gæster.

Anlægget kan måske også komme i spil i forbindelse med OL i Hamburg. Til Politiken udtaler Københavns overborgmester Frank Jensen, at han er parat til at skaffe faciliteter til et delt OL.

Genbrug af vand.

Nyt forsinkelsesbassin

Forsinkelsesbassin foreslås forsynet med pumpestation.

Af forslaget til etablering af den nye sportsgren fremgår det, at man imødeser, at der, på trods af vandmagasinerne på Tinghøj og i Vandledningsvejens trace, kan opstå mangel på vand til banerne. Der åbens på den baggrund mulighed for at etablere en pumpestation ved det nederste bassin, så man kan pumpe vandet tilbage til bassinet på toppen af anlægget.

 

Forsikelsesbassin marts 2015.

Forsinkelsesbassin marts 2015.

 

 

 

 

 

 

Indvielse i 2016.

Afhængig af finansiering og offentlige høringer forventer Kultur- og Idrætsforvaltningen, at anlægget kan indvies i forbindelse med Gladsaxedagen i 2016.

Dette indlæg blev udgivet i Gladsaxe Kommune, Humør, kultur, Natur, Rostadion og tagget . Bogmærk permalinket.