Reykjavik løb med Nordisk Råds Natur- og Miljøpris

Det blev ikke Gladsaxe Kommunes projekt til rensningsanlæg i fredet område, der fik årets Natur- og Miljøprisen fra Nordisk Råd.

Gladsaxe Kommune, der selv indstillede sig til at modtage årets Natur- og Miljøpris, blev ikke den endelige udvalgte. Prisen for 2014 gik i stedet til Reykjavik Kommune for en mere helhedsorienteret miljøindsats. Det fremhæves blandt andet, at Reykjavik Kommune leverer urenset grundvand i byens drikkevandsledninger. Som bekendt arbejder Gladsaxe Kommune den anden vej, og giver sig selv og Nordvand dispensationer til at anvende vand fra forurenede kilder, der er renset i kulfiltre.
Nordisk Råds afsluttende bemærkning for at tildele Reykjavik Kommune Natur- og Miljøprisen i 2014 lyder:

På grund af sit brede og langsigtede miljøengagement samt sit målbevidste arbejde med miljøvenlig udnyttelse af drikkevand og produktion af fjernvarme og elektricitet fra jordvarme, er Reykjavík kommune en værdig vinder af Nordisk Råds Natur- og Miljøpris 2014.

Hele begrundelsen

“Prisen går til Reykjavík kommune på grund af kommunens brede og målbevidste miljøengagement. Dette gælder også flere af de andre nominerede, men Reykjavík har i tillæg gennemført nogle tiltag, som dels er specielle for byen og dels er tiltak, som kan inspirere andre.

Reykjavík har opnået gode resultater på flere felter. Selv om byens indbyggertal og geografiske beliggenhed kan hjælpe til på en positiv måde, er mange af de vigtigste resultater blevet en realitet på grund af imponerende og målbevidste tiltag.

Byen har over mange år udviklet en miljøvenlig udnyttelse af drikkevand og produktion af fjernvarme og elektricitet fra jordvarme. Desuden har byen en aktiv “grøn” brug af byområder, som ikke er i brug eller er kommende byggetomter, således at disse ikke bliver udlagt som parkeringspladser, der giver fordele til bilen. Og selv om det er en mindre by, kører 87 % af kommuneorganisationens køretøjer på el eller gas. Vi er ikke bekendt med, at andre kommuner er i nærheden af en lignende miljøvenlig køretøjspark.

Kommunen har længe haft samarbejde om streng kontrol og beskyttelse af drikkevandsområder, og Reykjavík er den eneste hovedstaden i Norden, som nu har ubehandlet rent drikkevand af særlig god kvalitet i alle huse.

På grund af sit brede og langsigtede miljøengagement samt sit målbevidste arbejde med miljøvenlig udnyttelse af drikkevand og produktion af fjernvarme og elektricitet fra jordvarme, er Reykjavík kommune en værdig vinder av Nordisk råds natur- og miljøpris 2014.

Dette indlæg blev udgivet i Gladsaxe Kommune, Natur. Bogmærk permalinket.