Er A. P. Møller Fonden ved at begå en fejlinvestering?

Gladsaxen kunne forleden afsløre, at A. P. Møller Fonden er dybt involveret i sagen om opgraderingen af rofaciliteterne på og ved Bagsværd Sø. Fonden har således løbende været i kontakt med Københavns Kommune og Team Danmark siden efteråret 2012.

Gladsaxen er ved aktindsigt kommet i besiddelse af rosportens historiske redegørelse for Danmarks Rostadion på Bagsværd Sø. Redegørelsen viser, at det efterhånden er længe siden, at rostadion har dannet ramme om større arrangementer af international betydning.

Man går i redegørelsen let hen over de enorme problemer, arrangørerne havde med VM i 1987, hvor løb var tæt på aflysning, og arrangørerne stod til at miste TV-indtægter i millionklassen. Problemerne med afviklingen af VM87 er udførligt beskrevet i Dagbladet Politikens reportager fra mesterskabet.

Artiklerne beskriver, hvordan vindforholdene drillede, så man den ene dag med nød og næppe fik afviklet løbene i TV-sendetiden. Dagen efter måtte man udsætte løbene til kl. 17 og i øvrigt afvikle løbene i rekordtempo.

Umiddelbart inden VM blev rostadion inspiceret af FISA, som konstaterede, at det dengang nyrenoverede rostadion ikke var i orden, da der i startområdet var uens vanddybde på tværs af banerne. Af Dagbladet Politikens artikler fremgår det ligeledes, at søens forurening også dengang gav problemer. Allerede udlagte startbøjer måtte optages igen og renses, hvilket gav anledning til yderligere uforudsete udgifter. Renoveringen af rostadion havde da allerede kostet 11 millioner kroner, og der blev i følge Dagbladet Politiken forudset, at man løbende skulle bekoste vedligeholdelse af banerne.

Siden VM87 er der ikke foretaget løbende vedligeholdelse af vanddybden i rostadion. Der er derimod lavet et utal af undersøgelser, der for de flestes vedkommende konkluderer, at man må forudse løbende uddybninger af robanerne, da strømningsforholdene i Bagsværd Sø gør, at bundslam fra andre områder i søen er i konstant bevægelse og derfor vil udligne lokale uddybninger.

Eftersom forholdene på Bagsværd Sø ikke er ændret væsentligt siden 1987 med hensyn vind og forurening, må man undre sig over, at A. P. Møller Fonden, der angiveligt er drevet efter princippet om rettidig omhu, overhovedet overvejer at anvende midler på et rostadion på Bagsværd Sø. Efter de fremlagte ideer skal rostadion udover at være et førsteklasses træningsanlæg også tjene som international rostadion for stævner, som kan indpasses i et stadion uden fulde 2000 meter baner.

A. P. Møller Fondens Henrik Tvarnø har meddelt redaktionen, at man ikke kommenterer sager, man er involveret i. Henrik Tvarnø bekræfter dog, at det ikke er ualmindeligt, at fonden afholder møder med potentielt kommende ansøgere.

Dette indlæg blev udgivet i Gladsaxe Kommune, Rostadion. Bogmærk permalinket.