3,5 millioner kroner til Bagsværdfortet

To private fonde har bevilget penge til en restaurering af Bagsværdfortet. Det drejer sig om Augustinus Fonden og Louis-Hansens Fond. De nye bevillinger giver mulighed for sikring af Bagsværdfortets enestående stormgitter, der omkranser fortkernen ud mod graven.

Bagsværdfortets stormgitter.

Bagsværdfortets stormgitter.

De andre fæstningsværker på Nordfronten som Gladsaxefortet, Lyngbyfortet og Fortunfortet var også udstyret med stormgitter, men kun Bagsværdfortet stormgitter er stadig intakt. Gladsaxefortets stormgitter er helt fjernet og på Fortunfortet findes kun en lille rest af stormgitteret tilbage.

Et fort med historier

Bagsværdfortet gemmer på flere historier fra dengang fortet blev opført. En af historierne drejer sig om et par jernbjælker i loftet af kaponieren, den mindre betonkonstruktion som ligger over for spidsen af fortkernen. Kaponieren var bestykket med kanoner, der kunne skyde på langs ad fortgraven og vanskeliggøre fjendtlige soldaters indtrængen på selve fortkernen.

120 mm hurtigskydende haubitzer, som blev anvendt på Bagsværdfortet

120 mm hurtigskydende haubitzer, som blev anvendt på Bagsværdfortet

Bagsværdfortets kaponiere.

Bagsværdfortets kaponiere.

Kanoner i kaponieren og fortet som helhed var ikke permanent monteret, men blev fjernet, når fortet ikke var bemandet. Det er her jernbjælkerne kommer ind.

Da kaponieren blev bygget, havde man fra Ingeniørkorpsets side ikke været opmærksom på, at kaponierens kanoner skulle kunne fjernes og havde derfor undladt at indbygge løfteaggregater i kaponieren.

Haubitzerens forankring i kaponieren.

Haubitzerens forankring i kaponieren.

 

 

 

 

 

 

 

Løbenkranens ene ende.

Løbekranens ene ende.

I huj og hast blev der derfor udhugget huller i den nystøbte men hærdede beton, så man kunne anbringe to jerndragere til en løbekran. På billederne aner man, at jerndragerne er noget man har installeret efterfølgende.

Klik på billederne for bedre detaljer.

Løbekranens anden ende.

Løbekranens anden ende.

Dette indlæg blev udgivet i Uden for kategori. Bogmærk permalinket.